Meer over acupunctuur

Overgewicht, ook wel obesitas genoemd, is een groot probleem in de huidige Westerse wereld. Het is de oorzaak van veel voorkomende ziektes, zoals suikerziekte of hartproblemen. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat het aantal mensen met overgewicht schrikbarend toeneemt. Ruim een derde van de Nederlandse bevolking is te zwaar. Ook onder kinderen is dit een groot probleem.

Wat veroorzaakt dit probleem?

De afgelopen jaren is de consumptie van ongezonde en zogenaamd ‘gezonde’ voedingsmiddelen ontzettend gegroeid. Dit is het gevolg van onze moderne levensstijl, chronische stress en andere psychologische oorzaken. Ons lichaam is verstopt geraakt met vet, suikers en chemicaliën. Dit heeft ervoor gezorgd ons spijsverteringssysteem uit balans is geraakt. Dit systeem speelt een grote rol bij het gewicht verliezen. Het is dus belangrijk om dit systeem te herstellen. Maar hoe doe je dat op een gezonde en verantwoorde manier? Veel mensen struikelen onderweg omdat ze te strenge maatregelen nemen. Hierdoor wordt het afslanken te zwaar en moeilijk om vol te houden. Bovendien is niet elk dieet om gewicht te verliezen even gezond. Het blijkt vaak dat diverse diëten waar je misschien snel van afvalt, achteraf zeer slecht voor je gezondheid zijn. Daar komt bij dat de kilo’s dubbel zo hard terug komen zodra gestopt wordt met diëten.

Waarom is afvallen zo moeilijk?

Afslanken is moeilijk, omdat het voor een mens moeilijk is om de inname van calorieën te beperken. Dit gaat namelijk tegen onze natuur in. Net als onze voorouders eten we instinctief meer dan dat we eigenlijk nodig hebben. Dit is een overblijfsel uit de tijd van onze voorouders, die moesten jagen om te overleven. Alles wat werd gevangen werd opgegeten. Ze wisten immers niet wanneer er weer eten op de plank zou komen. Het instinctief overeten maakt afvallen en langdurig slank blijven voor de meeste mensen bijna onmogelijk.

Acupunctuur is een makkelijke oplossing om blijvend af te vallen!

Als je wilt afvallen met acupunctuur, onderga je een behandeling met haardunne naalden. Deze worden gezet op punten van je huid die betrokken zijn bij het functioneren van je lichaam. Je lichaam heeft energiebanen, ook wel meridianen genoemd die door het lichaam lopen. Hier circuleert de lichaamsenergie door. Elk orgaan heeft zijn eigen meridiaan. Tezamen vormen deze meridianen een ingewikkeld netwerk waarmee energie naar elk deel van het lichaam stroomt. In principe is het zo dat als gezond bent, je energie in evenwicht is. We spreken van ziekte, als je natuurlijke balans van dit evenwicht verstoord is. Normaal gesproken moet je lichaam in staat zijn, om weer terug in balans te komen. Soms lukt dit echter niet, zoals bij mensen die te kampen hebben met overgewicht. Acupunctuur kan dan een uitkomst bieden.

Acupunctuur doet geen pijn!

Mensen zijn vaak bang om geprikt te worden, maar die angst is bij acupunctuur helemaal niet nodig. Patiënten ervaren het prikken met de naaldjes helemaal niet als pijnlijk of vervelend. Het enige wat je voelt is slechts een klein prikje. Dit doet nauwelijks of geen pijn. Het enige wat je misschien voelt, is een kort tintelend gevoel als het naaldje op het juiste punt wordt geplaatst. Dit lijkt op een kort elektrisch schokje. De acupuncturist behandelt uiteraard per klacht, maar gemiddeld blijven de naaldjes 15 tot 30 minuten zitten. Afhankelijk van wat je wilt bereiken met de behandeling wordt de energie gestimuleerd, afgeremd of geharmoniseerd. Dit gebeurt door verschillende naaldtechnieken te gebruiken. De acupuncturist past elke behandeling aan op hoe je je op dat moment voelt. Om die reden bestaat er dus ook geen standaardbehandeling voor één bepaalde klacht. De behandelaar zal na 6 à 7 behandelingen het effect van de behandeling evalueren. Daarna wordt dan eventueel gekozen om door te gaan of te stoppen.