Wat is Acupunctuur

Acupunctuur is gebaseerd op het concept dat Qi (uitgesproken ‘ Tjie ‘) heet. Hiervoor worden haar-dunne naalden in de huid aangebracht op de acupunctuurpunten. Via deze dunne naalden wordt essentiële energie die via meridianen door het lichaam stroomt, gemanipuleerd. De acupunctuurpunten liggen op de meridianen. De acupuncturist kan door het stimuleren van deze punten invloed uitoefenen op de energiestromen van het lichaam. Door deze acupunctuurpunten te stimuleren, kan dat een effect hebben op de hersenen en het ruggenmerg. De chemische reacties die in het lichaam teweeg worden gebracht, kan zorgen dat pijn vermindert of biochemische veranderingen veroorzaken die zorgt dat het lichaam sneller heelt. Al met al bevordert het algemene welzijn.

Hoe werkt acupunctuur?

Elk mens heeft over zijn of haar hele lichaam en vlak onder de huid 722 acupunctuurpunten. De energiebanen in het lichaam komen op die plekken aan de oppervlakte. Deze energiebanen noemen we meridianen. Daar hebben we er 14 van. Een acupuncturist gebruikt minuscule naalden of een laser om een bepaalde combinatie van acupunctuurpunten te stimuleren Ook kan hij acupunctuurpunten met zijn handen stimuleren.

Acupunctuur heft blokkades in het lichaam op!

Als je ergens last van hebt of je ziek voelt, dan is er ergens een blokkade in je energiesysteem. Hierdoor worden afvalstoffen en negatieve energieën in je lijf onvoldoende afgevoerd. Ook kan je lichaam dan bepaalde nuttige energieën en belangrijke lichaamseigen stoffen onvoldoende aanmaken. Dit kan verschillende klachten en ziekten tot gevolg hebben. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde kan acupunctuur de blokkades in de energiehuishouding van je lichaam opheffen. Zo gaat je lichaam haar energiehuishouding zelf weer goed regelen. Bovendien zorgt het ervoor dat ons lichaam dan de ongezonde stoffen en negatieve energie weer beter gaat afvoeren. Het lichaam gaat stoffen waar het een tekort aan heeft, opnieuw aanmaken. Dit zorgt voor nieuwe energie.

Acupunctuur verbetert jouw metabolisme!

Acupunctuur kan er dus voor zorgen dat allerlei klachten verminderen of verdwijnen. Op deze manier zul je je algeheel veel beter voelen. Acupunctuur kan er ook voor zorgen dat je gemakkelijker en sneller afvalt. De methode wakkert je “verbrandingsvuurtje” aan en beïnvloedt zo je stofwisseling namelijk op een positieve manier. Tegelijkertijd zorgt acupunctuur ervoor dat het hongergevoel verdwijnt of veel minder wordt. Je aandrang om naar iets zoets als een Mars of Snickers te grijpen, verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Bovendien helpt acupunctuur bij het opnieuw in evenwicht brengen van de orgaansystemen. Vaak werken die te snel of in het geval van overgewicht te langzaam. Het metabolisme keert zo weer terug naar het juiste niveau.

Acupunctuur heeft een blijvende werking!

Je hoeft niet je hele leven acupunctuur te gebruiken om op gewicht te blijven. Uiteindelijk raakt je lichaam gewend aan de verminderde eetlust en een verhoogde stofwisseling. Deze processen blijven na afloop van de therapie in werking. De acupunctuur heeft deze processen alleen gestimuleerd. Belangrijk is om de nieuwe, prettige levensstijl vast te houden. Vaak vallen mensen snel terug in hun oude, vertrouwde patronen. Ook als ze niet gezond voor je zijn of je er goed bij voelt. Mocht je het niet alleen vol kun houden, kun je terug gaan voor een “onderhoudsbehandeling”. Zo blijf je op gewicht en val je niet terug of begin je weer met roken. Dat hoeft niet fanatiek een paar keer kan voldoende zijn.

Ook andere klachten verdwijnen door acupunctuur!

Ook bij andere, zeer uiteenlopende klachten en aandoeningen wordt acupunctuur gebruikt. Het is zeer goed voor de behandeling van angsten, chronische pijnen, menstruatieklachten en huidaandoeningen. Ook bij het overwinnen van verslavingen zoals bijvoorbeeld roken, kan acupunctuur nuttig blijken te zijn.