Afvallen Met Acupunctuur

Kan acupunctuur echt helpen bij het afvallen?

Afvallen Met Accupunctuur
Written by admin

Overgewicht wordt met de dag een groter probleem in de Westerse wereld. En hoewel overgewicht een modern probleem is, kan het te lijf gegaan worden met een eeuwenoude geneeskunde: acupunctuur.

Wat is acupunctuur?

De eerste keer dat je ooit van acupunctuur hoorde dacht je waarschijnlijk “wat is dat nou allemaal?” En de gedachte dat er allemaal naaldjes in je lichaam gestoken worden is ook niet echt aantrekkelijk. Evenmin is het aannemelijk dat je je er beter door zou gaan voelen. Maar voordat je het afdoet als onzin moet je je er eerst eens wat in verdiepen.

Acupunctuur is een van de belangrijkste onderdelen van de traditionele Chinese geneeskunde. Acupunctuur is al duizenden jaren oud en wordt al eeuwenlang in China, Vietnam, Japan en andere Oosterse landen toegepast. Sinds de jaren zeventig wordt acupunctuur ook steeds bekender in de Westerse wereld, vooral in Amerika, Duitsland, Zweden en Frankrijk. Steeds meer mensen komen erachter dat acupunctuur een goede aanvulling op reguliere therapie kan zijn- of soms zelfs een volledige vervanging.

Hoe werkt acupunctuur?

Bij elk mens zijn over het hele lichaam en vlak onder de huid, 722 acupunctuurpunten aanwezig. De energiebanen in het lichaam komen op die plaatsen aan de oppervlakte. Dit zijn de meridianen, waar er in totaal 14 van zijn. Acupuncturisten kunnen met een bepaalde combinatie van acupunctuurpunten de energiebanen stimuleren met minuscule naaldjes, met een stroompje of met laser. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde worden zo de blokkades in de energiehuishouding van het lichaam opgeheven, waardoor ons lichaam weer goed (of gezond) kan gaan functioneren. Daarnaast kan het lichaam ongezonde stoffen en negatieve energie beter afvoeren en de stoffen waar een tekort aan is weer gaan aanmaken. Door de acupunctuurpunten te stimuleren kunnen klachten met acupunctuur verminderen of verdwijnen.

Kan acupunctuur echt helpen bij afvallen?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: ja. Acupunctuur is niet een op zichzelf staand middel waarmee spontaan de kilo’s eraf vliegen, maar het is wel een effectief hulpmiddel binnen een afslankprogramma. Acupunctuur maakt endorfine aan in het lichaam, waardoor de stress vermindert wordt, de stofwisseling versneld wordt, en de eetlust aan banden gelegd wordt. Het gevolg van deze combinatie is dat je sneller afvalt.

Hoe zit de behandeling in elkaar?

Tijdens het eerste bezoek krijgt de patiënt alle gelegenheid uitgebreid te vertellen over de lichamelijke of geestelijke klachten die hij of zij heeft. Vervolgens zal de acupuncturist uitgebreid vragen stellen over de meest uiteenlopende aspecten van de gezondheid, zoals slapen, het transpireren, de stoelgang en de menstruatie cyclus. Daarna volgt er natuurlijk ook een lichamelijk onderzoek waarbij soms punten op de romp worden afgetast. Afhankelijk van de aard van de klachten van de patiënt wordt de tong bekeken en wordt de pols op diverse punten gevoeld.

Op basis van deze bevindingen wordt een behandelplan samengesteld die helemaal gericht zijn op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de patiënt.

De behandeling zal naast advies over bijvoorbeeld voeding en oefeningen die thuis gedaan kunnen worden vooral bestaan uit het zetten van de acupunctuur naalden. Het zetten van de naalden wordt over het algemeen niet als vervelend ervaren. De patiënt voelt een klein prikje dat geen of nauwelijks pijn doet. Als het naaldje op het juiste punt is ingebracht, geeft dit vaak een licht tintelend gevoel.

Afhankelijk van de klachten blijven de naaldjes 15 tot 30 minuten zitten. Na ongeveer 6 behandelingen zal het effect van de behandeling geëvalueerd worden. Daarna wordt in overleg met de patiënt de behandeling voortgezet of gestaakt.

About the author

admin