Afvallen Met Acupunctuur

Acupunctuur bij onvruchtbaarheid

Houden Van Jezelf
Written by admin

Met het ouder worden kan het zijn dat ons lichaam diverse problemen ervaart. Een onbalans in de hormonen kan er hier een van zijn, vaak met als gevolg dat zwanger worden lang op zich laat wachten- of soms helemaal niet gebeurd. Acupunctuur is een veilige en effectieve therapie waarmee de hormonen weer in balans kunnen worden gebracht.

Wat is acupunctuur precies?

Zoals de meeste mensen wel zullen weten heeft acupunctuur met naaldjes ‘te maken’. De acupuncturist plaatst fijne steriele naaldjes op bepaalde locaties (acupunctuurpunten) op het lichaam, waardoor de natuurlijke genezing gestimuleerd wordt doordat de fysische en psychische immuniteit versterkt wordt.

Acupunctuur is een effectieve behandeling, niet alleen voor nieuw opgelopen ziektes en letsels, maar ook ter preventie van steeds wederkerende ziektes.

Hoe werkt acupunctuur nu eigenlijk?

Acupunctuur maakt deel uit van TCM, wat de afkorting is van Traditional Chinese Medicins. De filosofie is dat de levensenergie in een mens, die Qi wordt genoemd, via kanalen (meridianen) door ons lichaam stroomt. Deze meridianen vormen een netwerk dat verbonden is met alle organen in ons lichaam. Wanneer het lichaam intern en extern in harmonie is, stroom de Qi soepel door de meridianen en voedt het alle organen en weefsels optimaal. Wanneer er een blokkade is in deze Qi stroom, dan is de balans in het lichaam verstoord en resulteert dit in ziekte of een niet goed functioneren.

Een gevolg van het niet soepel stromen van Qi in ons lichaam kan onvruchtbaarheid zijn, zowel in mannen als in vrouwen.

Wat zijn de oorzaken van onvruchtbaarheid?

Een blokkade in Qi kan dus tot gevolg hebben dat er diverse aandoeningen in het lichaam ontstaan waardoor er onvruchtbaarheid ontstaat. Bij vrouwen kan dit zijn:

– hormonale stoornissen

– verklevingen van eileiders of eierstokken

– endometriose

– afgesloten eileiders

– amenorroe (= wegblijven van de menses)

Bij mannen ligt de oorzaak van onvruchtbaarheid bij:

– geen levende zaadcellen in het sperma

– weinig beweeglijkheid van de zaadcellen

In TCM hangt onvruchtbaarheid af van een samenspel tussen twee grote energiegroepen, namelijk Leverenergie en Nierenergie.

Nierenergie zorgt voor de rijping van de eicel, conceptie, kwaliteit en hoeveelheid van sperma. Als deze energie niet soepel stroomt bij zowel man als vrouw, gaat de conceptie minder snel of soms helemaal niet lukken. Acupunctuur kan er voor zorgen dat deze Nierenergie terug aangevuld wordt en weer soepeler gaat stromen.

De Leverenergie is de energie die bij de vrouw de menstruele cyclus, ovulatie en de baarmoeder beïnvloed. Leverenergie is sterk onderhevig aan emoties, en dan met name stress, frustraties en woede. Zij kunnen er voor zorgen dat de Leverenergie gaat stagneren waardoor de menstruele cyclus verandert. Hierdoor wordt de baarmoeder niet goed gevoed. Dit principe wordt ook wel Lever Qi Stagnatie genoemd.

Onvruchtbaarheid als gevolg van Lever Qi Stagnatie manifesteert zich vooral bij vrouwen. Dit komt omdat de Stagnatie ervoor zorgt dat er niet voldoende bloed naar het bekken en de baarmoeder stroomt. Dit leidt tot Pre Menstruele Stoornissen, donker gekleurd menstruatiebloed met kleine stolsels, distentie of pijnlijke borsten, prikkelbaarheid en hoofdpijn.

Hoe kan acupunctuur helpen?

Acupunctuur kan de Stagnatie zoals hierboven besproken opheffen en ervoor zorgen dat de rust in de persoon weer terugkeert. Dit gebeurt echter niet binnen een dag, en afhankelijk van de ernst van de Stagnatie kan dit meerdere behandelingen in beslag nemen.

About the author

admin