Afvallen Met Acupunctuur

Kan acupunctuur veilig gebruikt worden voor afvallen?

Schouder Acupunctuur
Written by admin

Acupunctuur is een veilige en effectieve behandeling die gecombineerd kan worden met elk afslankprogramma. Het vermindert de stress in het lichaam en kan de trek aan banden leggen.

Wat is acupunctuur?

In het Latijns is ‘acus’ naald en ‘pungere’ steken. Acupunctuur is een alternatieve behandeling waarbij naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam worden gestoken. Sommige acupuncturisten plaatsen de naalden op het juiste punt waar de klacht is, of er vlak naast. Andere plaatsen de naalden op het lichaam waar de symptomen zijn.

Acupunctuur is al eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en meerdere Oosterse landen. Het maakt een belangrijk deel uit van traditionele Chinese geneeskunde en het heeft een ontwikkeling van maar liefst vierduizend jaar doorgemaakt alvorens het in de jaren zeventig in het Westen is doorgedrongen. Hier heeft het zich verder ontwikkeld en verbeterd.

De acupunctuur gaat ervan uit dat het lichaam, geest en de omgeving als een geheel gezien moeten worden in gezondheid en ziekte.

Acupunctuur kan voor veel lichamelijke kwalen of ziektes worden gebruikt, zoals migraines, hoofdpijn, menstruatieklachten, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, pijn, stress en nog veel meer.

Kun je met acupunctuur alleen afvallen?

Acupunctuur moet niet gezien worden als een op zichzelf staand wondermiddel waarmee de kilo’s eraf vliegen. De werking van acupunctuur is ten eerste geleidelijk, en ten tweede werkt het het meest effectief binnen een gezond en gevarieerd afslankprogramma.

Waardoor geeft acupunctuur resultaat?

Op het moment dat de naaldjes in de acupunctuurpunten geprikt worden reageert het lichaam door endorfine aan te maken. Endorfine is een lichaamseigen hormoon dat een pijnstillende werking heeft, maar ook stress vermindert in het lichaam. Doordat het lichaam de kans heeft zich te ontspannen wordt de drang om continu te eten minder.

Endorfine zorgt er ook voor dat de stofwisseling sneller gaat werken. De drievoudige werking van endorfine in combinatie met een fatsoenlijk afslankprogramma zullen ervoor zorgen dat de patiënt een stuk sneller kan afslanken.

Wat wordt er tijdens een acupunctuur behandeling gedaan?

Bij de eerste behandeling zal de acupuncturist allerlei vragen stellen over de gezondheid, eetgewoontes, de spijsvertering, stoelgang, en voedingspatroon. Ook wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en daarna wordt een behandelplan opgesteld.

Aan de hand van dit plan worden bepaalde acupunctuurpunten geselecteerd die in de behandeling geprikt gaan worden. De naaldjes blijven tussen de 15 en 25 minuten zitten.

Is de behandeling veilig?

Acupunctuur wordt normaal gesproken niet aangeraden tijdens een zwangerschap. Als de patiënt al acupunctuur onderging alvorens ze zwanger werd kan er echter mee doorgegaan worden. Er moet echter altijd nauw overleg plaatsvinden tussen de huisarts en de acupuncturist.

Wees er zeker van dat de acupuncturist naaldjes maar eenmalig gebruikt en ze daarna weggooit. Controleer dat de naaldjes nieuw uit de verpakking komen. Als de acupuncturist kruidengebruik suggereert bij de behandeling moet dit eerst met de huisarts overlegd worden. Sommige kruiden zijn namelijk erg krachtig en kunnen niet gebruikt worden in combinatie met voorgeschreven medicatie of bij bepaalde lichamelijke aandoeningen.

Het wordt aangeraden na de behandeling het rustig aan te doen. Dus geen lichamelijke inspanning, seksuele activiteiten, zware maaltijden, of alcoholgebruik. Het is verstandig veel water te drinken na de behandeling en het kan soms voorkomen dat de patiënt hoofdpijn heeft na de behandeling.

Er zijn niet veel onderzoeken gedaan naar de veiligheid van acupunctuur, dus het is onmogelijk exacte gegevens weer te geven. Er zijn echter nog nooit heftige reacties op de behandeling aangegeven. Evenmin zijn er bijwerkingen bekend van acupunctuur, wat eveneens een reden is waarom het zo populair is.

About the author

admin