Acupunctuur Nieuws

Acupunctuur en depressie, wat hebben ze met elkaar te maken?

Depressie
Written by admin

Zoals iedereen waarschijnlijk wel eens gehoord heeft speelt het principe van yin en yang een grote rol binnen de Chinese geneeskunst. Yin en yang zijn de twee belangrijkste elementen in het menselijk lichaam. Volgens de Chinese filosofie moeten yin en yang in evenwicht zijn om een harmonieus en gezond leven te kunnen leiden.

Chinezen geloven dat de energie in het lichaam vrij van blokkades zou moeten kunnen stromen. Deze energie, de Qi, moet ongestoord zijn weg door het lichaam kunnen vinden. De rol van de acupunctuur is dat mogelijk te maken. De acupunctuur heft de blokkades op zodat het lichaam zijn gezonde evenwicht terugvindt.

Chinezen zijn er ook van overtuigd dat de de patiënt altijd holistisch moet worden benaderd. Dat wil zeggen dat het hele lichaam – en de geest – bij de genezing betrokken moet worden en niet alleen het gedeelte waar de pijn zit. Het doel van de acupunctuur is de gehele mens – zowel zijn lichaam als zijn geest – van top tot teen weer in evenwicht te brengen.

Acupunctuur voor de behandeling van depressies?

De meest voorkomende mentale aandoening van dit moment in de hele wereld en vooral in de Westerse maatschappijen is depressie. Deze ziekte komt bij mensen van alle leeftijden, rassen, nationaliteiten en welvaartsniveaus voor. De ziekte komt volgens onderzoeken vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar mannen zijn eerder geneigd tot zelfmoord wanneer ze depressief zijn.

Nadat in de praktijk vaak gebleken was dat veel mensen met depressieve klachten baat vonden bij acupunctuur werd besloten een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van acupunctuur bij depressiviteit te openen. Het National Institure of Health in de Verenigde Staten dat het onderzoek deed kwam in 1998 met opmerkelijk resultaten. Wat velen al aan de lijve hadden ondervonden bleek ook wetenschappelijk hard te maken te zijn: acupunctuur kon depressiviteit verlichten.

Het onderzoek wees uit dat de onderzoeksgroep die behandeld was met acupunctuur 40% minder symptomen van depressiviteit vertoonden dan de onderzoeksgroep die reguliere medicaties was toegediend. Het was duidelijk dat acupunctuur een stuk beter werkte dan de reguliere behandelmethode met medicijnen.

Acupunctuur vergeleken met de reguliere medische behandeling

Steeds meer mensen kiezen ervoor in plaats van een lange behandeling met dure medicijnen zich open te stellen voor de alternatieve wijze van het bestrijden van depressie. Er zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Een van de belangrijkste redenen is dat medicijnen vaak bijwerkingen hebben; medicijnen kunnen giftige reststoffen in het lichaam achterlaten die een negatief effect hebben op onze gezondheid. De duur van de reguliere therapie is ook een reden. Het effect van acupunctuur is vaak al na drie of vier sessies duidelijk merkbaar.

Het nut en de waarde van de wetenschappelijk methode wordt hier niet in twijfel getrokken: er is bewezen dat anti-depressiva het lijden aan depressiviteit kunnen verlichten. Acupunctuur biedt echter een alternatief; het is goed dat er verschillende opties zijn en iedereen zijn eigen keuze kan maken.

About the author

admin