Afvallen Met Acupunctuur

Afvallen met acupunctuur- is dit een wondermiddel?

Avallen Met Acupunctuur Behandeling
Written by admin

Acupunctuur lijkt soms op een bijna magische manier te werken, maar wat veel mensen niet weten is dat acupunctuur wel degelijk gebaseerd is op een medisch bewezen wetenschap.

Acupunctuur is een eeuwen oude behandelmethode voor ziektes en aandoeningen, en komt van origine uit China waar het al zo’n 3000 jaar wordt toegepast. Het maakt deel uit van wat ook wel Traditionele Chinese Medische wereld wordt genoemd, waarvan de afkorting TCM is. Het is wel degelijk een medische behandeling, ware het gebaseerd op andere principes dan onze Westerse medische wereld. Acupunctuur is gebaseerd op de levensenergie die ook wel Qi wordt genoemd. Deze Qi circuleert door ons lichaam via een netwerk van meridianen.

Dit netwerk van meridianen staat in verbinding met onze organen of een groep organen die een specifieke functie uitoefenen. Er is sprake van een aandoening of ziekte als de energie balans in het lichaam verstoord is. Acupunctuur behandeld deze ‘onbalans’ door haarfijne naaldjes te prikken op bepaalde punten in het meridiaan netwerk. Hierdoor kan de energie blokkade opgeheven worden en de Qi weer vrij door het lichaam stromen.

Hoewel de naaldjes haarfijn zijn en het prikken op zich helemaal geen pijn doet, maakt het lichaam toch het natuurlijke hormoon endorfine aan als reactie op die naaldjes. Endorfine heeft veel goede eigenschappen, waaronder een pijnstillende kwaliteit.

Hoe kan acupunctuur bijdragen aan afslanken?

Acupunctuur is niet een op zichzelf staande behandeling als het op afslanken aankomt, maar het kan wel een afslankprogramma effectief ondersteunen. Met acupunctuur kan namelijk de trek onderdrukt worden, waardoor het gevolgde afslankplan effectiever kan werken. In combinatie met het juiste dieet kan acupunctuur geweldige resultaten teweeg brengen.

Het is voor mensen die op dieet moeten vaak moeilijk hun eetlust te onderdrukken en gemotiveerd te blijven. Op beide vlakken kan acupunctuur hulp bieden. De endorfine die vrijkomt gedurende een behandeling heeft dankzij de pijnstillende functie een kalmerend effect op de patiënt. Hierdoor zal de patiënt zich minder gestrest voelen, maar ook minder bang dat het diëten weer niet gaat lukken. Deze twee factoren leiden meestal tot overeten.

Daarnaast staat acupunctuur er om bekend dat het de stofwisseling versneld, waardoor vet sneller verbrand wordt in het lichaam. Daarnaast zorgt endorfine ervoor dat de insuline en lipiden waardes in het bloed lager worden, wat op zijn beurt weer een gunstige uitwerking op het afslanken heeft.

Endorfine is een ‘feel good’ stofje, een hormoon dat de mens goed doet voelen. In deze context helpt het de patiënt gemotiveerd te blijven en dus het dieet vol te blijven houden.

Waar bestaat de behandeling uit?

Ieder mens is uniek, en daarom kan worden aangenomen dat ook iedere acupunctuur behandeling uniek is, en afgestemd is op de persoonlijke behoeftes van de patiënt. De behandelend acupuncturist zal met wat algemene vragen over de gezondheid en spijsvertering beginnen alvorens een behandelingsplan wordt opgesteld. Daarna wordt de hartslag op verschillende plekken van het lichaam gemeten, zodat de behandelaar een goed idee krijgt van wat het energie niveau in het lichaam is. Ook zal hij of zij de tong en huid onderzoeken op kleur, aanslag en textuur.

Met al deze gegevens wordt uiteindelijk een behandelplan opgesteld, waarin wordt weergegeven wat de behandeling gaat zijn, hoe lang en hoe vaak de patiënt moet worden behandeld. In de oosterse geneeskunde worden aandoeningen holistisch behandeld, in plaats van gericht en lokaal. In het begin zullen de behandelingssessies dichter op elkaar volgen en tegen het einde van het behandelplan zal er meer tijd tussen de sessies zitten.

Het onder controle brengen van de eetlust is een belangrijk onderdeel van een afslankbehandeling. Als de acupunctuur sessies afgelopen zijn wordt er vaak een zogenaamd acupunctuur ‘nietje’ in het oor van de patiënt geplaatst, zodat de eetlust onder controle blijft. Door het nietje zachtjes te stimuleren maakt het lichaam endorfine aan. Deze endorfine zal perk en paal stellen aan het hongergevoel.

About the author

admin