Afvallen Met Acupunctuur

Hoe kan met acupunctuur afvallen gemakkelijker worden?

Afvallen Met Accupunctuur
Written by admin

Afslanken kan moeilijk zijn, en helemaal als je moet afslanken vanwege gezondheidsklachten. Meer dan 50% van de Westerse bevolking heeft last van overgewicht. Om aan dit probleem gehoor te geven zijn er allerlei producten en middelen op de markt waarmee afgevallen zou kunnen worden. Acupunctuur kan hier eveneens een oplossing bieden. Met deze eeuwenoude geneeskunde kun je namelijk vlot afvallen, zonder ververlende bijwerkingen.

Wat is acupunctuur precies?

Het woord acupunctuur betekent acus = naald, punctum = prik. Het is een behandelmethode waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden. Acupunctuur gaat uit van het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. De onzichtbare banen waarlangs de energie loopt worden meridianen genoemd en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Als je ‘niet gezond’ bent kan met een acupunctuur behandeling bepaalde energieën afgeremd worden of juist gestimuleerd worden.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt de werking van het lichaam en geest gezien als een interactie tussen bepaalde vitale of basissubstanties, die aangeduid zijn met bepaalde Chinese woorden en de organen. Deze vitale substanties zijn achtereenvolgens de ‘Qi’, de levenskracht, de Jing, de essentie, Xue, het bloed,Shen, de geest en Jin Ye, de lichaamsvloeistoffen. De meest elementaire basissubstantie is de Qi, dat misschien het best omschreven kan worden met de term levenskracht.

De behandeling

De gedachte dat er allerlei naaldjes in het lichaam gestoken worden kan mensen afschrikken, maar dit is helemaal niet nodig. Bij de eerste afspraak zal de behandelend acupuncturist uitgebreid vragen stellen over de gezondheid, de levensstijl, voedingspatroon, spijsvertering en eventuele problemen hiermee en de eetgewoontes. Het lichaam wordt onderzocht, evenals de tong die aandachtig bekeken zal worden en de hartslag wordt op diverse plekken op het lichaam gemeten. Hierdoor kan een inschatting gemaakt worden van de aanwezige energie in het lichaam.

Nadat al deze gegevens in kaart zijn gebracht wordt een behandel plan samengesteld. Hierin wordt bepaald in welke acupunctuurpunten de naaldjes gestoken gaan worden zodat het gewenste effect bereikt gaat worden. Voor afslanken zijn de acupunctuurpunten de maag, de mond, de borst, de klieren, milt, nieren en eierstokken (indien van toepassing). Twee of meer punten worden per behandeling geprikt, afhankelijk van de doelstelling.

Als de naaldjes eenmaal geplaatst worden blijven ze daar zo’n 30 tot 45 minuten zitten. Soms gebruikt de acupuncturist kleine elektrische schokjes, maar dat is helemaal afhankelijk van het doel van de behandeling. Als je andere behandelingen bij specialisten ondergaat, of je hebt een lichamelijke aandoening waarvoor je medicatie slikt, is het verstandig eerst te overleggen met je huisarts of acupunctuur geschikt voor je is. Vergeet het in ieder geval niet te melden aan de behandelend acupuncturist.

Het aantal behandelingen

De behandelend acupuncturist baseert het aantal benodigde sessies op lichamelijke conditie en de doelstelling van de patiënt. Als mensen met een zwaar overgewicht te kampen hebben of erg geneigd zijn te veel te eten zullen de behandelingen intensiever en vaker gepland worden. Tegen het einde van de behandelreeks zullen de sessies echter minder frequent zijn.

De behandeling gaat door totdat het doel bereikt is en wordt meestal afgerond met een extra booster behandeling. Om het gewicht bij te houden is het raadzaam eens per twee weken een booster behandeling te ondergaan.

Wat goed moet worden begrepen is dat acupunctuur niet een op zichzelf staande behandeling is van overgewicht. Het kan een goed gevarieerd en gezond dieet echter wel een flinke boost geven en ondersteunen, waardoor het afslanken een heel stuk vlotter en gemakkelijker gaat. Het fijne van acupunctuur is ook dat het helpt de stress te verminderen, de eetlust onder controle te brengen en de stofwisseling te versnellen.

About the author

admin