Afvallen Met Acupunctuur

Hoe werkt acupunctuur nou eigenlijk?

Acupunctuur Naald
Written by admin

Acupunctuur is een van de belangrijkste onderdelen van de traditionele Chinese geneeskunde. Acupunctuur is al duizenden jaren oud en wordt al eeuwenlang in China, Vietnam, Japan en andere Oosterse landen toegepast. Sinds de jaren zeventig wordt acupunctuur ook steeds bekender in de Westerse wereld, vooral in Amerika, Duitsland, Zweden en Frankrijk. Steeds meer mensen komen erachter dat acupunctuur een goede aanvulling op reguliere therapie kan zijn- of soms zelfs een volledige vervanging.

Hoe werkt het?

Bij elk mens zijn over het hele lichaam en vlak onder de huid, 722 acupunctuurpunten aanwezig. De energiebanen in het lichaam komen op die plaatsen aan de oppervlakte. Dit zijn de meridianen, waar er in totaal 14 van zijn. Acupuncturisten kunnen met een bepaalde combinatie van acupunctuurpunten de energiebanen stimuleren met minuscule naaldjes, met een stroompje of met laser. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde worden zo de blokkades in de energiehuishouding van het lichaam opgeheven, waardoor ons lichaam weer goed (of gezond) kan gaan functioneren. Daarnaast kan het lichaam ongezonde stoffen en negatieve energie beter afvoeren en de stoffen waar een tekort aan is weer gaan aanmaken. Door de acupunctuurpunten te stimuleren kunnen klachten met acupunctuur verminderen of verdwijnen.

De Westerse wetenschappelijke verklaring van acupunctuur

De westerse wetenschappelijke verklaring van het effect van acupunctuur is, dat bij stimulatie van een acupunctuurpunt specifieke lichaamseigen stoffen vrijkomen. Die stimulatie veroorzaakt in de hersenen en in het ruggenmerg een verhoogde aanmaak van lichaamseigen pijnstillers en enzymen. Ook kan die stimulatie voor een grotere aanwas van lichaamseigen ontstekingsremmers en neurotransmitters zorgen, zoals endorfines en dynorfines. De aanmaak van die verschillende typen stoffen, verklaart hoe het komt dat acupunctuur zoveel verschillende soorten klachten kan verhelpen. Door zijn werking heeft acupunctuur dus een gunstige invloed op ons afweer- en energiesysteem, onze hormoonspiegels, onze pijndrempel en onze stemming.

De behandeling

Tijdens het eerste bezoek krijgt de patiënt alle gelegenheid uitgebreid te vertellen over de lichamelijke of geestelijke klachten die hij of zij heeft. Vervolgens zal de acupuncturist uitgebreid vragen stellen over de meest uiteenlopende aspecten van de gezondheid, zoals slapen, het transpireren, de stoelgang en de menstruatie cyclus. Daarna volgt er natuurlijk ook een lichamelijk onderzoek waarbij soms punten op de romp worden afgetast. Afhankelijk van de aard van de klachten van de patiënt wordt de tong bekeken en wordt de pols op diverse punten gevoeld.

Op basis van deze bevindingen wordt een behandelplan samengesteld die helemaal gericht zijn op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de patiënt.

De behandeling zal naast advies over bijvoorbeeld voeding en oefeningen die thuis gedaan kunnen worden vooral bestaan uit het zetten van de acupunctuur naalden. Het zetten van de naalden wordt over het algemeen niet als vervelend ervaren. De patiënt voelt een klein prikje dat geen of nauwelijks pijn doet. Als het naaldje op het juiste punt is ingebracht, geeft dit vaak een licht tintelend gevoel.

Afhankelijk van de klachten blijven de naaldjes 15 tot 30 minuten zitten. Na ongeveer 6 behandelingen zal het effect van de behandeling geëvalueerd worden. Daarna wordt in overleg met de patiënt de behandeling voortgezet of gestaakt.

About the author

admin