Afvallen Met Acupunctuur

Kun je met acupunctuur afvallen?

Buikomtrek Meten
Written by admin

In de strijd tegen het overgewicht en om meer energie te verbranden is acupunctuur een effectieve manier die je zal ondersteunen hierin. Het zorgt ervoor dat de onbedwingbare trek naar vet en zoetigheden aan banden gelegd wordt. Daarnaast verhoogt het je energie en verbetert het je stofwisseling. Deze combinatie maakt de wilskracht van de patiënt groter waardoor de strijd tegen het overgewicht een heel stuk gemakkelijker wordt.
Het afslanken door middel van acupunctuur neemt wel enige tijd in beslag.

Waar komt acupunctuur vandaan?

In het Oosten wordt acupunctuur al eeuwenlang toegepast en is het zelfs de voornaamste manier van genezen. Pas sinds de jaren zeventig is het meer bekend geworden in het Westen. Acupunctuur is zelfs één van de belangrijkste onderdelen van de traditionele Chinese geneeskunde. Met name in China, Vietnam en Japan wordt het door miljoenen mensen met succes gebruikt.

Het uitgangspunt van acupunctuur is dat lichaam, geest en omgeving met elkaar verbonden zijn in geval van ziekte en gezondheid. Er wordt dus naar het hele ‘plaatje’ gekeken in plaats van dat men zich blindstaart op een onderdeel van het lichaam.

Hoe zit de behandeling in elkaar?

Bij de eerste behandeling krijgt de patiënt de gelegenheid uitgebreid over eventuele klachten te vertellen. Daarna vraagt de behandelend acupuncturist vragen over de leefgewoontes, eetgewoontes, de spijsvertering, de stoelgang en het voedingspatroon. Hierop wordt het lichaam onderzocht, de hartslag gemeten en de tong bekeken. Nadat de acupuncturist een idee heeft van het energieniveau in het lichaam wordt er een behandelplan opgesteld.

Vaak komen dezelfde acupunctuurpunten terug bij het behandelen van overgewicht. Een aantal belangrijke punten met betrekking tot gewichtsverlies zijn:

Mond- voor mensen die veel praten en door blijven eten
Honger- het aan banden leggen van de trek
Maag- voor mensen die gewoon niet kunnen stoppen met eten
Long- voor voedselverslaafden
Shenmen – Kalmerend effect
Mild- voor balans in de suikerwaardes
Endocrien – verminderd het vasthouden van vocht
Nieren- drijft het water af
Klieren- versneld de stofwisseling

De behandeling zal naast advies over bijvoorbeeld voeding en oefeningen die thuis gedaan kunnen worden vooral bestaan uit het zetten van de acupunctuur naalden. Het zetten van de naalden wordt over het algemeen niet als vervelend ervaren. De patiënt voelt een klein prikje dat geen of nauwelijks pijn doet. Als het naaldje op het juiste punt is ingebracht, geeft dit vaak een licht tintelend gevoel.
Afhankelijk van de klachten blijven de naaldjes 15 tot 30 minuten zitten. Na ongeveer 6 behandelingen zal het effect van de behandeling geëvalueerd worden. Daarna wordt in overleg met de patiënt de behandeling voortgezet of gestaakt.

Acupunctuur is niet een op zichzelf staand wondermiddel waarmee de kilo’s ervan af vliegen. Wel is het een effectieve ondersteuning van een gezond en gevarieerd dieet. Omdat acupunctuur geen vervelende bijwerkingen heeft is het toepassen ervan alleen maar meer aan te raden.

About the author

admin