Afvallen Met Acupunctuur

Pak je hoge bloeddruk aan met acupunctuur

Bloeddruk Meten
Written by admin

Een te hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende lichamelijke aandoeningen in de westerse wereld. Acupunctuur is een eeuwenoude geneeskunde die de patiënt kan helpen bij de behandeling van deze aandoening.

Onderzoeken hebben aangetoond dat gemiddeld een derde van de westerse wereldbevolking een te hoge bloeddruk heeft. Het vervelende en gevaarlijke van een te hoge bloeddruk is dat het kan leiden tot andere lichamelijke aandoeningen.

Wat veroorzaakt een te hoge bloeddruk?

Een ‘te hoge bloeddruk’ zegt eigenlijk al wat het betekent: de bloeddruk van een persoon is te hoog. Bij het meten van de bloeddruk wordt een resultaat zoals 140/90 mmHg of hoger beschouwt als een te hoge bloeddruk. Een normale bloeddruk meet ongeveer 120/80 mmHg.

Er bestaan twee soorten hoge bloeddruk. De meest voorkomende is de ‘essentiële hypertensie’. Hiervan is de oorzaak onbekend. Er zouden erfelijke factoren mee kunnen spelen. Als ouders of grootouders een te hoge bloeddruk hadden loop je zelf ook meer kans op een te hoge bloeddruk. De ‘secundaire hypertensie’ wordt veroorzaakt door een ziekte of afwijking, die vaak met de nieren te maken heeft. Daarnaast hebben verkeerde leefgewoonten een nadelige invloed op de bloeddruk, zoals roken, teveel alcohol, voeding met teveel zout en vet, stress en overgewicht. Ook te weinig lichaamsbeweging kan een negatieve invloed op de bloeddruk hebben.

Medicijnen die gebruikt worden om een hoge bloeddruk tegen te gaan zijn bètablokkers, vaatverwijders, plastabletten en ACE-remmers/alfa2-receptorblokkers. Bètablokkers zorgen voor minder hartslagen per minuut. Het hart werkt hierdoor minder snel, waardoor minder bloed door het lichaam wordt gepompt. Vaatverwijdende middelen geven meer ruimte in het bloedvat. De doorstroming van het bloed in de bloedvaten neemt hierdoor toe, terwijl de druk in de vaten afneemt. Plastabletten bevorderen de zoutuitscheiding door de nieren. Zout neemt vocht mee. Er zit dan minder vocht in de bloedvaten, waardoor de bloeddruk lager wordt. ACE-remmers en AIIreceptorblokkers hebben ondermeer een positief effect op de vaatwand en geven vaatverwijding.

Hoe kan acupunctuur helpen?

Volgens de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) is er geen term die precies hoge bloeddruk weergeeft. De ziekte wordt in de TCG genoemd doormiddel van symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, en licht in het hoofd voelen. Sommige speciale vormen van hoge bloeddruk zijn ook verbonden met andere TCG syndromen zoals coma, zwangerschaps hoge bloeddruk en toevallen die kunnen ontstaan bij een te hoge bloeddruk. Het komt erop neer dat binnen de acupunctuur een te hoge bloeddruk veroorzaakt wordt door een teveel aan emoties of verkeerde voeding.

De diagnose wordt op de gebruikelijke manier gesteld en er zijn vier patronen.

Hyperactief lever-yang

Volgens de vijf elementen theorie behoort de lever en wind tot het element hout welke als eigenschap een stijgende beweging heeft. Excessief yang en een stijgende wind hebben een effect op de hersenen en veroorzaken duizeligheid en hoofdpijn omdat het tegen de dalende beweging van de lever ingaat.

Yin leegte en hyperactief yang

De psychologische functie van het lichaam (yang ) en de fysische functie (yin) moeten in dynamisch balans zijn om gezondheid te behouden. Wanneer er interne schade is (yin leegte), ontstaat er hyperactief yang met hitte symptomen zoals hoofdpijn, zweten, koorts of warmte gevoel en ook vaak slapeloosheid.

Lever-wind en flegma

Flegma vorming door het niet goed functioneren milt en maag. Deze organen zijn aangedaan door leverwind dat naar het hoofd stijgt. Het verstopt de meridianen en openingen en leidt tot een erg hoge bloeddruk en soms gezichtsverlammingen.

Yin en yang leegte

Interne beschadiging van het yin, en de disfunctie van organen (yang) veroorzaakt het lichaam om zijn harmonie te verliezen. Verschijnselen als een lage lichaamstemperatuur en een zachte pols treden op.

Een behandeling slaat vaak snel aan en het behandelplan hang af van de individu.

About the author

admin