Afvallen Met Acupunctuur

Wat is acupunctuur en hoe ziet een behandeling eruit?

Rug Acupunctuur
Written by admin

Als men aan acupunctuur denkt, denkt men aan naaldjes. En dat klopt ook. Het woord acupunctuur betekent acus = naald, punctum = prik. Het is een behandelmethode waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden. Het is een effectieve behandelmethode voor veel aandoeningen of ziektes.

Hoe werkt het?

Acupunctuur gaat uit van het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de levensenergie loopt. De onzichtbare banen waarlangs de energie loopt worden meridianen genoemd en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop of waarbij de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Als je ‘niet gezond’ bent kan met een acupunctuur behandeling bepaalde energieën afgeremd worden of juist gestimuleerd worden.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt het lichaam, de geest en de omgeving van de mens als een samenhangend geheel gezien wat simpelweg niet los van elkaar te zien is. De levensenergie Qi kan door interne of externe factoren verstoort worden- hetzij geblokkeerd worden, hetzij uit balans gebracht worden. Door naaldjes in de van toepassing zijnde acupunctuurpunten te prikken kan de Qi gemanipuleerd worden, waardoor het lichaam gestimuleerd wordt zaken op orde te stellen.

Waar komt acupunctuur vandaan?

Acupunctuur bestaat al duizenden jaren en is hoofdzakelijk ontwikkeld in China. In de tweede eeuw voor Christus worden de eerste schriftelijke vermelding gemaakt van acupunctuur met stenen naalden, bamboe- en botsplinters. Daarvoor zijn echter al beeldjes gevonden waarbij er lijnen op het lichaam aangebracht zijn die wij nu herkennen als acupunctuur meridianen.

Nederlanders kwamen als eerste westerlingen in aanraking met acupunctuur via de Verenigde Oost-Indische Compagnie die vanaf 1641 al met Japan handelde. De acupunctuur werd in de volgende eeuwen uitvoerig beschreven en gepraktiseerd in Europa. Een Nederlandse fabrikant vervaardigde volgens overleveringen al vóór 1800 acupunctuurnaalden voor Japanse afnemers.

Omstreeks 1820 kende de acupunctuur een bloeiperiode in Frankrijk, maar dit leidde niet tot een Europese doorbraak. Er waren in de negentiende eeuw wel enkele vooraanstaande artsen die acupunctuur bedreven en daarvan positieve effecten zagen.

Rond 1930 kreeg acupunctuur in Europa weer een impuls door diverse geleerden die in China tot ‘Meester’ opgeleid waren. Zo’n dertig jaar later ontstond er ook aan de universiteiten van Europa belangstelling voor acupunctuur.

Amerika kreeg pas in de jaren zeventig echte belangstelling voor acupunctuur, met name vanwege het feit dat serieuze operaties met acupunctuuranesthesie konden worden uitgevoerd.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Bij een eerste behandeling zal de patiënt alle tijd en ruimte krijgen om te vertellen wat de klachten en ervaringen zijn. De acupuncturist zal daarna een aantal vragen stellen over de gezondheid, voedingspatroon, manier van leven, stoelgang en eetgewoontes. Het lichaam wordt onderzocht en bepaalde acupunctuurpunten worden gemeten om te zien wat de energie (Qi) in het lichaam is. Daarna wordt een plan opgesteld en de eerste naaldjes geprikt. Deze naaldjes blijven gemiddeld zo’n 30 tot 45 minuten zitten. Het prikken van de naaldjes doet geen pijn en vaak wordt er een tintelende sensatie waargenomen.

Zodra alle naaldjes geplaatst zijn zal de patiënt een kalmerende werking gaan waarnemen en in die 30 tot 45 minuten vaak zelfs even in slaap vallen. De naaldjes worden pijnloos verwijderd. De frequentie en de hoeveelheid behandelingen is afhankelijk van de aard van de klacht en het doel van de patiënt.

About the author

admin