Afvallen Met Acupunctuur

Wat zijn de verschillende soorten acupunctuurpunten?

Acupunctuur Punten In Kaart
Written by admin

Acupunctuur is steeds populairder aan het worden als een alternatief op de Westerse geneeskunde. Het feit dat het veilig is, effectief is en bovendien geen bijwerkingen heeft maakt het erg geliefd onder acupunctuur patiënten. Acupunctuur is echter geen simpele geneeskunde en vergt jarenlange training. Het is gebaseerd op een complex systeem van meridianen, acupunctuurpunten en onderliggende meridianen. Voor een leek is dit alles moeilijk te begrijpen, maar enig inzicht in wat acupunctuurpunten zijn en doen, zal acupunctuur voor mensen die het niet kennen minder eng maken.

Wat zijn acupunctuurpunten?

Acupunctuurpunten zijn punten op het lichaam waar de acupuncturist een naald prikt. Deze punten liggen over het algemeen op meridianen.

Meridianen zijn energiebanen waarlang de energie in het lichaam geleid wordt. Op deze energiebanen bevinden zich concentraties van energie. Dit zijn plekken (of punten) waarop de energie in het lichaam gemanipuleerd kan worden door er een naaldje in te steken.

Waar echter rekening mee gehouden moet worden bij het prikken is dat op een acupunctuurpunt diverse energie stromen in verschillende richtingen kunnen stromen. Dit gebeurt op verschillende dieptes in de huid, zo kan een naald een diepere of minder diepere Qi bereiken (afhankelijk van de geprikte diepte).

Wat is de wetenschappelijke verklaring van acupunctuurpunten?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuurpunten plekken zijn die ontvankelijk zijn voor het geleiden van elektriciteit. Levensenergie kan als een vorm van bioelektriciteit worden gezien.

Diverse soorten acupunctuurpunten.

Er zijn diverse soorten acupunctuurpunten met verschillende functies te onderscheiden.

Shu transport punten: dit zijn de belangrijkste en meest gebruikte categorie acupunctuurpunten. Het zijn vijf punten die over het lichaam verspreid liggen en geassocieerd worden met de vijf elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water).

Luo punten en bron punten: er vindt bij de uiteinden van de armen een transformatie plaats van Yin naar Yang en bij de benen van Yang naar Yin. Elke meridiaan heeft een Luo-punt. Vanaf dit punt is er een interne verbinding naar het bronpunt van de (yin-yang) gekoppelde meridiaan. Daarnaast vertrekt vanaf een luopunt een extra meridiaan die energie vanuit dieper gelegen lagen verspreidt naar de oppervlakte. Luo- en bronpunten worden doorgaans gebruikt om een verstoring tussen yin-yang-gekoppelde meridianen op te heffen. Luo-punten spelen een belangrijke rol bij het naar buiten drijven van externe pathogene factoren. De Bron-punten hebben een extra voedende werking op een meridiaan.

Reunie punten: Op het lichaam bestaan punten die een specifieke werking hebben met betrekking tot bepaald weefsel.

Back Shu punten: Op de rug bevinden zich op de blaasmeridiaan punten die een directe verbinding hebben met specifieke organen. Zo zijn er punten op de rug die hart, longen, maag, milt, darmen, nieren kunnen beïnvloeden.

Openings- of meesterpunten van bepaalde meridianen: Onder de hoofdmeridianen bestaat een ander fundamenteel systeem: een stelsel van extra meridianen. Deze meridianen hebben een elk een openings- of meesterpunt.

About the author

admin