Afvallen Met Acupunctuur

Wat zijn acupunctuurpunten?

Acupunctuur In Beeld Gebracht
Written by admin

Acupunctuurpunten zijn punten op het lichaam waar de acupuncturist een naald prikt. Deze punten liggen over het algemeen op meridianen. Voor veel mensen is het echter niet duidelijk wat acupunctuurpunten nou zijn, en wat ze doen. In dit artikel hierover meer.

Wat doen acupunctuurpunten?

Meridianen zijn energiebanen waarlang de energie in het lichaam geleid wordt. Op deze energiebanen bevinden zich concentraties van energie. Dit zijn plekken (of punten) waarop de energie in het lichaam gemanipuleerd kan worden door er een naaldje in te steken.

Waar echter rekening mee gehouden moet worden bij het prikken is dat op een acupunctuurpunt diverse energie stromen in verschillende richtingen kunnen stromen. Dit gebeurt op verschillende dieptes in de huid, zo kan een naald een diepere of minder diepere Qi bereiken (afhankelijk van de geprikte diepte).

Wat voor soorten acupunctuurpunten zijn er?

Er zijn in totaal ongeveer 400 acupunctuurpunten te vinden op het lichaam, waarvan er slechts enkele tientallen veel van worden gebruikt. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

Dikke Darm 4 (Hegu) is een acupunctuurpunt dat bijzonder veel ingezet wordt bij het bestrijden van pijn in het algemeen. Het punt is te vinden op de handrug tegen de basis van de wijsvinger op het hoogste punt van de spier wanneer de duim tegen de wijsvinger wordt aangedrukt.

Maag 36 heeft als Chinese naam Zusanli; dit betekent het ‘Drie Mijlenpunt’. Deze naam is ontstaan uit het gebruik van dit punt, omdat men vroeger bij de manschappen van het Chinese leger dit punt prikte, als zij na een lange tocht uiterst vermoeid waren en nog enkele dorpen verder moesten lopen. Dit punt is een uitermate belangrijk acupunctuurpunt en heeft een grote versterkende werking. Uit de anesthesiologie is gebleken dat Maag 36 inderdaad een van de beste punten is, samen met Dikke Darm 4, om pijnstilling te bewerken.

Galblaas 34 (Yanglingquan) is een acupunctuurpunt dat veel ingezet wordt bij het bestrijden van pijn in het algemeen en bij hoge spanning in de spieren. Het punt bevindt zich aan de zijkant van de knie, ongeveer 1.5 cm voor en onder het kopje van het kuitbeen.

Galblaas 21 is een belangrijk acupunctuurpunt, dat midden op de schouder ligt tussen de onderkant van de zevende nekwervel en de top van de schouder (acromion), in het midden van de musculus trapezius (monnikskapspier). Het punt is een bekend triggerpoint bij spierpijn van de schoudergordel en kan ook pijnlijk zijn bij spierspanninghoofdpijn. Meestal is bij patiënten het acupunctuurpunt drukpijnlijk en bij palpatie makkelijk te identificeren. Het punt heeft de Chinese naam Jianjing wat ‘Bron van de Schouder’ betekent.

Hoe komen de acupunctuurpunten aan hun naam?

Ieder acupunctuurpunt heeft een unieke Chinese naam die afgeleid is van de meest prominente eigenschap van dat punt. Die eigenschap kan de locatie van het punt zijn of de werking ervan. In het Westen zijn deze acupuncturen ook anders gerangschikt, namelijk op meridiaan. En ook de naam is kan veranderd zijn, bijvoorbeeld: Op de long meridiaan heet het eerste acupunctuurpunt Zhong Fu in het Chinees. In het Westen heet dit acupunctuurpunt simpelweg Long 1.

About the author

admin