Afvallen Met Acupunctuur

Werkt acupunctuur bij gewichtsverlies?

Van Dik naar Dun
Written by admin

Veel mensen spannen zich enorm in om gewicht te verliezen. Ze beginnen aan rage-diëten die als dagelijkse maaltijd slechts pompelmoes of koolsoep bevatten. Andere mensen eten helemaal geen voedsel. Gezien de opkomst van de behoefte aan alternatieven bij gewichtsverlies, is acupunctuur ook in het Westen heel populair geworden. Mensen proberen nu acupunctuur. Dit wordt gebruikt voor tal van gezondheidsproblemen, om gewicht te verliezen en problemen aan te pakken. Maar de vraag is, werkt het voor gewichtsverlies?

Een overzicht van acupunctuur

Acupunctuur is een traditionele Chinese behandeling die wordt gebruikt om talloze vormen van ziekten en kwalen te behandelen. Er zijn talrijke acupunctuurpunten in het lichaam. Deze punten komen overeen met verschillende inwendige organen en orgaansystemen.

Traditionele Chinese geneeskunde en gewichtsverlies

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is de belangrijkste oorzaak van overgewicht de interne onbalans van het lichaam. Deze onevenwichtigheid wordt meestal veroorzaakt door een slecht werkende lever en milt. De milt is vermoedelijk verantwoordelijk voor de goede werking van het spijsverteringsstelsel van het lichaam. De milt verteert het voedsel dat we eten en transformeert het in Qi (chi). Qi is de energie of de inhoud van het leven. Een slecht functionerende milt veroorzaakt disharmonie. Dit resulteert in vermoeidheid, waterberging, trage stofwisseling, losse ontlasting en een gevoel van zwaarte.

De lever aan de andere kant, houdt het Qi en de bloedstroming van het lichaam soepel. Een moderne levensstijl kan last veroorzaken aan de functies van onze lever. Dit op zijn beurt zorgt ervoor dat de milt en het geheel van het spijsverteringsstelsel verstoord geraakt. Andere aandoeningen en ziekten hebben daarbij ook verschillende onderliggende redenen en disharmonieën in de organen van ons lichaam. Het doel van acupunctuur is daarom om harmonie in het lichaam terug te brengen door de behandeling van specifieke probleemgebieden.

Dus, werkt het echt?

Gesteund door bovenstaande uitleg, richt acupunctuur voor gewichtsverlies zich op specifieke punten. Deze punten zijn relevant voor gewichtsverlies en afslankingsproblemen. Maar de vraag is, werkt dit? Er zijn verschillende studies en onderzoeken die de effectiviteit van acupunctuur voor gewichtsverlies ondersteunen. Een studie in 2003, gepubliceerd in “Journal of Medical Acupuncture” bepaalt dat deelnemers die drie keer per week acupunctuur ondegingen, driemaal meer gewicht verloren dan deze in de controlegroep (zonder acupunctuur).

Een andere studie van de Universiteit van Adelaide, uitgevoerd in 1998, bleek dat 95% procent van degenen die hebben deelgenomen aan electro-stimulering van de acupunctuurpunten een onderdrukking van de eetlust ervaren. Uit de resultaten bleek bovendien dat die in de acupunctuur groep meer vermindering van eetlust merkten. Ze hadden dus meer kans op gewichtsverlies in vergelijking met de controlegroep.

Acupunctuur kan veelbelovende resultaten laten zien in termen van daling van de eetlust en begeerten. Men moet er wel aan herinnerd worden dat de beste manier om gewicht te verliezen nog steeds een holistisch programma is, dat een goede, gezonde voeding en lichaamsbeweging bevat.

About the author

admin