Doe Het Zelf Acupunctuur

Ooracupunctuur: hoe gaat dat in z’n werk?

Oor Acupunctuur
Written by admin

Is het je wel eens overkomen dat je pijn in je enkel had en je acupuncturist onverwijld naalden in je oor begon te prikken? Vroeg je je af waarom hij zich niet concentreerde op de plek waar de pijn zat: de enkel?

Was het niet nog gekker dat tegen het einde van de sessie je plotseling merkte dat de pijn in je enkel verdwenen was? Vroeg je je af hoe dat in hemelsnaam mogelijk was? Er worden naalden in mijn oor gestoken en de pijn in mijn enkels verdwijnt? Het leek ongelofelijk maar het was wel waar!

Je oren vormen een spiegel van je lichaam. Elk lichaamsdeel is terug te vinden in een gedeelte van je oor. Werden niet uitsluitend je oren door de acupuncturist behandeld? Precies, daarom wordt het ooracupunctuur genoemd. In het vervolg van het artikel bespreken we aantal basisgegevens van de ooracupunctuur.

Auriculaire acupunctuur… een effectieve vorm van traditionele acupunctuur…

Auriculaire acupunctuur, ook wel bekend onder de naam ooracupunctuur omdat er alleen naalden in het oor worden gestoken, wordt toegepast voor het behandelen van allerlei aandoeningen. Deze vorm van acupunctuur werd ontdekt door Dr. Nogier en wordt nu over de hele wereld toegepast.

Auriculaire acupunctuur kan onder andere de volgende aandoeningen genezen:

  • Verslaving
  • Psychologische aandoeningen
  • Depressie
  • Pijn
  • Obesitas
  • En andere chronische ziekten waaronder chronische spierpijn

In het oor bevinden zich ongeveer 200 acupunctuurpunten. Deze punten worden ook wel meridiaanpunten genoemd. Dit zijn punten die waarmee de acupuncturist de verschillende organen in het lichaam kan stimuleren.
Elk van deze 200 meridiaanpunten correspondeert met een specifiek lichaamsdeel of orgaan: het hart, de spieren, de enkels, het hoofd, de ogen, knieën, maag, lever, longen enz.

Wanneer de naalden in een van deze meridiaanpunten op het oor worden aangebracht stimuleren zij het desbetreffende orgaan. Dit orgaan reageert op een manier die het mogelijk maakt dat de energiebanen weer vrij komen. Wanneer de qi, de energie, vrij door het lichaam kan stromen, wordt het natuurlijk evenwicht van het lichaam herstelt.

De wetenschap heeft dit verschijnsel onderzocht en vastgesteld dat ooracupunctuur werkt omdat er op oor honderden zenuwknooppunten liggen die verbonden zijn met de hersenen en andere lichaamsdelen. Stimulatie van deze zenuwen maakt een hormoon met de naam endorphine vrij. Dit hormoon wordt ook wel het “feel good” hormoon genoemd omdat het in staat is pijn weg te nemen door de pijnreceptoren te blokkeren.

Nu je weet dat er zoiets bestaat als ooracupunctuur hoef je niet meer verbaasd te reageren als je acupuncturist nadat hij je verhaal over de pijn in je enkel heeft aangehoord begint met naalden in je oor te prikken…

About the author

admin